Yüzyılın İcadı: SU KOÇU POMPASI
15 Mayıs Çarşamba 2019 günü Çorum Hakimiyet Gazetesindeki köşe yazımız.

Elektriksiz ve yakıtsız çalışan su koçu pompası gücünü tamamen suyun basıncından ve ağırlığından alır. Hiçbir şekilde elektriğe, güç kaynağına, yakıta ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu pompa ülkemizde maalesef çok fazla tanınmamakta ve bilinmemektedir. Bu yazı ile su koçu pompasını tanıtmak ve kendimizin nasıl yapabileceğini kısaca öğretmektir.
Pompanın çalışması için her hangi bir enerji tüketiminin olmadığı belirtmiştik. Pompanın çalışma amacı, pompa seviyesinden yüksekte olan suyun yapmış olduğu basınç ile suyun bir kısmını çok daha yüksekteki bir su deposuna basmaktır. Ancak, pompa içerisine giren suyun bir kısmı, çalışma prensibinden dolayı su deposuna ulaşmamaktadır.
Bazı özellikleri;
- Tek bir makinede hem Türbin hem de Pompa işlevini birleştirir.
- Çalışma prensibi oldukça basittir.
- Su Koçu Pompasının çalışması için yalnızca akan su olması küçük dereler yeterlidir.
- Bu pompa sayesinde suyu bedava olarak metrelerce (10m-1000m) yukarıya basabilecek, havuz ya da tanklarınızı doldurabilme imkânınız olacaktır.
- Her türlü coğrafi koşula dayanıklı olduğundan çok az bakım istemektedir.
- Elektriksiz ve yakıtsız çalışan su koçu pompasının diğer önemli bir özelliği ise su ve balık tanklarını havalandırmada kullanılabilmesidir.
- 7 gün 24 saat 365 gün kullanmak için idealdir.
- Yakıt ve elektrik gerektirmediği için MALİYETİ sadece pompanın kendisidir.
- Yakıt ve elektrik giderleri ile hesaplandığında, masraf sadece makinenin kendisidir. Geriye kalan zamanlarda sistem kendini amorti edeceğinden işletme masraflarınız ortadan kalkmış olacaktır.
- Yakıtla çalışmadığından karbondioksit salınımı 0'dır.
1. İlk anda yukarıdaki çek valf açık durumdadır gelen su dışarı doğru akmaktadır. Kapalı olan çekvalf suyun pompalanmasını engellemektedir.
2. aşamada suyun itme kuvveti çekvalfi kapatacak, su dışarı doğru akamayacağından aşağıdaki çekvalfi açarak, bu bölgeye geçen su önce basınç deposundaki havayı sıkıştırırken bir kısmı da suyun aktarılacağı alana doğru gidecektir.
3. aşamada basınç odasındaki hava oldukça sıkışmış, gelen su daha fazla dolamayacağından basınç bölmesindeki su dışarı doğru itilir ve ters durumda olan çekvalf kapanır. Basınç düşüne kadar içerdeki su boşaltma alanına doğru basılır. Bu kısa süre içerisinde üstteki çekvalf de kapalıdır. Giren suyun bir kısmı kaynağa doğru dönmeye başlar.
4. Şimdi basınç bölmesi halen suyu iterken üst çekvalfin kapalı kalma süresi çok kısa olur.
5. Yukarıdaki işlemde açılmış olan üst çekvalften su tekrar dışarı doğru akmaya başlar. Bu işlem tekrarlanarak devam eder.